Употребяваните учебници стават все по-търсени | Интервю с управителя на БГ Учебник в actualno.com

Последните две-три години се отразиха силно върху покупателните възможности на българина. Още в началото на тази година синдикати и експерти сигнализираха за разминаването, което се получава между повишаването на цените и липсата на съответстващо повишаване на работната заплата. Свиването на потребителската кошница създаде условия за развиване на някои браншове и за популяризирането им сред населението. Към тях спада търговията с употребявани учебници и помагала. 2011 година се отрази положително върху този бизнес. Actualno.com се свърза с управителя на една от борсите за употребявани учебни пособия – Момчил Тодоров, за да научим повече за практиката у нас и оптимистични ли са прогнозите.

учебници

Какви са ползите за родителите и учениците от борсите за употребявани учебници?

Ползите са най-вече финансови. Знаете, че сме в условията на световна финансова и икономическа криза, която засегна и нашата страна. Залагаме на евтините стоки, каквито са употребяваните учебници. При нас хората могат да си купят употребявани учебници на значително по-ниска цена. Освен това могат да ни продадат и старите си учебници, които вече не им трябват.

Как кризата повлия на бизнеса ви? Трябваше ли да правите съкращения?

Съкращения не сме правили. Напротив. Най-нормалното нещо по време на криза е хората да търсят най-изгодните за тях стоки. Ние предлагаме точно такива, защото употребяваните учебници са по-евтини от новите. В плановете на БГ Учебник е заложено поетапно разрастване първоначално в София, а след това и в страната. Планираме в рамките на две години да станем пазарен лидер в нашата област.
БГ Учебник е на пазара от есента на 2010 година и е една от най-големите борси за употребявани учебници в София.


Как набирате учебниците?

Взимаме употребяваните учебници и помагала директно от учениците. Голяма част от тях идват при нас и ни продават старите си учебници преди началото на учебната година, а след това идват да си купят необходимите им помагала за настоящата учебна година. Други предпочитат да ни продадат старите си учебници след като започне учебната година, когато дойдат да си купят новите учебници.

Какви са условията и критериите, по които изкупувате учебници?

Няма някакви особени условия. Единственото, което гледаме, е учебниците да са валидни, т.е. да са одобрени от МОМН и да са издадени след годината, в която са одобрени учебниците за съответния клас. Другото важно условие е учебниците да са с добър външен вид, тъй като не желаем да предлагаме некачествени учебници на нашите клиенти.

Имате наблюдения върху пазара на учебници, помагала и т.н. Прекратява ли се практиката всяка година да се издават нови учебници? Преди години имаше такава практика и учебниците излизаха от употреба много бързо.

В момента всички учебници, по които се учи, са издадени след 2001 година. Такива са учебниците от 9 до 12 клас. От 2002 г. до 2009 г. бяха издадени всички учебници от 1 до 8 клас, като всяка година се подменяше по един клас. Сега разбираме, че през тази година ще бъдат сменени учебниците за 5 и 6 клас.

Поддържате социална и еко политика. Дарявате комплекти учебници и др. на деца в нужда и рециклирате хартиени материали. Можете ли да ни кажете малко повече?

Ние в БГ Учебник разчитаме много на социалната дейност. Дори самата ни работа е в голяма степен социална – работим с учебници и даряваме учебници. Други компании шият дрехи, произвеждат хранителни продукти и пр. Ако всички обединим усилията си и помагаме на тези деца, то техният шанс за развитие и интегриране в обществото би бил много по-голям. Що се отнася до рециклирането, тук може би чувстваме известна вина, макар да не произвеждаме помагалата. Ние продаваме и купуваме учебници, за направата на които се използва дървесна маса и искаме поне рекламните и хартиените ни материали да са от рециклирана хартия. Това има и немалък възпитателен ефект върху учениците, които взимат учебници от нас.

Какви са очакванията ви за 2011 година за развитието на бранша и компанията ви?

Вярваме, че все повече хора ще залагат на употребяваните учебници, така че перспективите пред нас са добри. В БГ Учебник се стремим постоянно да прилагаме нововъведения и иновации, за да сме от най-голяма полза на нашите клиенти. От тази година предлагаме една уникална услуга за България, каквато е продажбата на употребявани учебници по интернет. Нашите клиенти приеха много добре новия ни онлайн магазин, поради което вярвам, че през есента той ще се радва на огромна популярност.

Етикети: ,

Вашият коментар