Употребяваните учебници спестяват 100 лв.

Борсите за учебни пособия втора употреба намаляват разходите на домакинството в началото на учебната година

учебници

Съвсем малко време остава до началото на новата учебна година. Вълнението расте както за учениците, така и за родителите, които тепърва ще разберат какви средства трябва да заделят, за да може детето им да започне успешно учебния процес. Анкета на Actualno.com, например, показва, че 42 % от родителите тази година ще похарчат за учебници, дрехи и мебели поне 400 лв, 29 % планират да се разделят с 300 лв., 16 % – с 200 лв., а само 13 % ще заделят само 100-ина лв.

Конкурентният пазар създава нови възможности, които са добре дошли за хората, които се стремят да изразходват средствата си по-възможно най-оптималния начин. Actualno.com се свърза с Момчил Тодоров, управител на борса за учебници „БГ учебник”. Той ни запозна с практиките и особеностите при изкупуването и продаването на учебници втора употреба, както и с новите възможности, от които могат да се възползват ученици и родители.

Броени дни остават до започването на новата учебна година, кога е най-пиковият момент, когато ученици идват, за да върнат стари учебници и да се снабдят с нужните за новата година?

Традиционно учениците връщат учебниците си непосредствено преди началото на учебната година. Най-интензивно това се случва в периода 10 – 15 септември. В този период ние им даваме ваучери, с които могат да си вземат новите учебници, когато разберат какви точно ще им трябват. Пиковият момент за купуване на учебници е между 15 и 25 септември, като може да продължи до началото на октомври.

През тази година сме подготвили изненада за всички ученици, които ни продадат старите си учебници до 14 септември. Всички те ще получат уникален код, с който да се регистрират в нашия сайт, да участват в томболата, която ще се тегли на 15 септември, и да спечелят комплект учебници.

Можете ли да дадате съвети как учениците да съхранят учебниците си, така че когато ги върнат, те да са в най-добро състояние и съответно да получат повече пари за тях?

Ние държим много на качествените стоки, с които работим, поради което не изкупуваме учебници в лошо състояние. За нас е важно да продаваме само запазени учебници и в този ред на мисли, съветът ми към учениците е просто да пазят своите учебници. Така ще могат да ни ги продадат, а ние да ги продадем на други ученици и по този начин да се запази веригата.

На каква възраст са най-малките ученици, които се възползват от възможността да върнат учебниците си от миналата година?

Учебниците от 1 до 7 клас се раздават на учениците в училищата, т.е. в 8 клас за пръв път си купуват учебници. Така че учениците започват да връщат учебниците си след 8 клас, с други думи – деветокласниците са тези, които ни продават учебниците си за пръв път.

По ваши наблюдения колко спестяват домакинствата, когато се снабдяват с употребявани учебници, вместо чисто нови?

Най-голямо търсене има за учебниците от 8, 9 и 10 клас, като колкото по-горен е класът, толкова по-малко учебници се купуват. Ще дам конкретен пример с учебниците за 9 клас, защото тогава се изучават повече предмети и броят на помагалата е по-голям. Ако ученик си купи пълен комплект за този клас, родителите му ще трябва да платят между 100 и 150 лв., което включва учебниците и учебните тетрадки към тях, атласите, контурните карти, сборниците и помагалата. Ако същите учебници се закупят втора употреба, цената им ще е с 30 % по-ниска, т.е. спестяват се между 30 и 45 лв. Ако ученикът ни продаде старите си учебници от предходната година, ще получи за тях между 40 и 60 лв. В крайна сметка излиза, че за комплект учебници, които струват 150 лв., се плащат само 45 лв. Мисля, че спестяването на 100 лв. е добър стимул за всички ученици и родители да връщат старите си учебници и след това да си купуват отново употребявани.

Къде могат учениците да върнат учебниците, които не им трябват и да си набавят необходимите им за новата учебна година?

Магазинът ни в Люлин работи целогодишно, а през септември и октомври осъществяваме инициативата „Месец на ученика”, в рамките на която разполагаме шатри за учебници на ключови места в София. Тази година такива шатри ще имаме пред НДК, на площад „Света Неделя”, до метростанция „Васил Левски” и на паркингите на търговския комплекс The Mall и магазин Lidl – Илинден. Официалното откриване на всички шатри е на 10 септември.

Имате онлайн магазин, от който родители и ученици могат да пазаруват по всяка време на денонощието. Доверяват ли се хората на покупки по интернет и какви са вашите наблюденията за този начин на пазаруване на учебни материали?

Да, от тази година предлагаме на нашите клиенти уникалната за България услуга да си закупят употребявани учебници по интернет. През лятото много кандидат-студенти поръчваха учебници и помагала от нашия онлайн магазин, а през последните седмици започнаха да се увеличават и поръчките за по-малките класове.

Нормално е хората да се притесняват, когато пазаруват по интернет, но ние не сме имали проблеми досега. Напротив – доволни наши клиенти ни препоръчват на свои познати и по този начин и те се престрашават да направят поръчка. Очаквам в пика на кампанията да осъществим стотици поръчки.

Има ли предимства пазаруването онлайн?

Хората все повече пазаруват по интернет. Това им пести много време, а в нашия случай и пари – плащат по-малка сума за употребяваните учебници, а доставката за София е само 3 лв., а за цялата страна е 4 лв. В нашия сайт няма задължителна регистрация както в други подобни, така че самата поръчка може да бъде направена за по-малко от 10 минути. След това наш консултант се обажда, за да потвърди поръчката, и след 2 дни тя вече е при клиента.

При Вас търсят ли се учебници, по които в момента не се учи?

Има такива случаи, но са рядкост. Обикновено се търсят излезли от употреба учебници по история за 11 клас, защото те се използват за кандидатстване, някои сборници по математика и физика, атласи по история и география. През миналата година се търсеха и учебници по старата програма за 8 клас. Мисля, че и през тази година ще има търсене на някои общообразователни учебници на чужд език, тъй като за тях все още няма нови.

Етикети: , , , ,

Вашият коментар