Архив за февруари, 2012

Безумия в учебниците – задачи за заклани кокошки и триъгълни ъгли

13.02.2012

Традицията повелява всяка година около матурите медиите да се препълват с ученически бисери от изпитните теми. Едва напоследък обаче се заговори за онова, което много често е първопричината за детските умотворения – учебниците, предаде АСН.

Просветният министър Сергей Игнатов оповести официално, че те ще бъдат почистени от грешки и неточни формулировки. Засега обаче това е направено само с помагалата за 5 и 6 клас. В същото време над 80 на сто от учителите заявяват в неотдавнашно проучване, че учебниците са пълни с неразбираеми за децата текстове, които не съответстват на възрастта им.

„Вече не сме учители, а преводачи. Налага ни се ред по ред да превеждаме казаното в учебниците, защото децата не го разбират. Ако пък е написано разбираемо, сигурно ще е пълно с фактологични грешки“, разказват учители и на началния, и на горния курс. Според повечето помагалата са или с остаряло, или с твърде сложно съдържание, което ги прави неприложими.

(още…)

Кабинетът въвежда пак много учебници по един предмет

01.02.2012

И с ограничението от 3 учебника по предмет на пазара се срещат текстове с абсурдно съдържание и груби грешки.

Кабинетът въвежда пак много учебници
Управляващите имат намерение да либерализират напълно пазара на учебници, като отпадне изискването един учебен предмет да се преподава по максимум три учебника. Това предвижда една от идеите, които ще бъдат записани в новия закон за училищно образование. Все още готов проект няма, въпреки многократните опити на просветното министерство да представи такъв. През почивните дни основните насоки за бъдещия закон бяха обсъждани на среща на зам.-министъра на образованието Милена Дамянова и депутати от просветната комисия.

Министерството предлага да се одобряват всички проекти на учебници, които отговарят на държавните образователни стандарти, а не само три по предмет, както е в момента. ГЕРБ предлага още процедурата за въвеждане на нови книги да се открива и по инициатива на издатели и на автори на учебници, а не само от министъра на образованието или на културата. Според сегашната наредба процедурата за одобряване на учебник се разкрива от министъра, и то след промяна или приемане на нови учебни програми, както и в случай на провал в избора.

Подобни промени биха увеличили възможностите за корупция и ще доведат до хаос сред учителите, които трябва да избират по кой учебник да преподават, коментират експерти. Преди години също нямаше ограничения в броя на книгите и това беше съпроводено със закъснения в процедурите за одобрение и доставките на безплатните учебници. Нерядко и издателите завеждаха дела срещу отказите на министерството да одобрят проектите им.

Източник: segabg.com