Архив за февруари, 2011

Употребяваните учебници стават все по-търсени | Интервю с управителя на БГ Учебник в actualno.com

14.02.2011

Последните две-три години се отразиха силно върху покупателните възможности на българина. Още в началото на тази година синдикати и експерти сигнализираха за разминаването, което се получава между повишаването на цените и липсата на съответстващо повишаване на работната заплата. Свиването на потребителската кошница създаде условия за развиване на някои браншове и за популяризирането им сред населението. Към тях спада търговията с употребявани учебници и помагала. 2011 година се отрази положително върху този бизнес. Actualno.com се свърза с управителя на една от борсите за употребявани учебни пособия – Момчил Тодоров, за да научим повече за практиката у нас и оптимистични ли са прогнозите.

учебници

Какви са ползите за родителите и учениците от борсите за употребявани учебници?

Ползите са най-вече финансови. Знаете, че сме в условията на световна финансова и икономическа криза, която засегна и нашата страна. Залагаме на евтините стоки, каквито са употребяваните учебници. При нас хората могат да си купят употребявани учебници на значително по-ниска цена. Освен това могат да ни продадат и старите си учебници, които вече не им трябват.

Как кризата повлия на бизнеса ви? Трябваше ли да правите съкращения?

Съкращения не сме правили. Напротив. Най-нормалното нещо по време на криза е хората да търсят най-изгодните за тях стоки. Ние предлагаме точно такива, защото употребяваните учебници са по-евтини от новите. В плановете на БГ Учебник е заложено поетапно разрастване първоначално в София, а след това и в страната. Планираме в рамките на две години да станем пазарен лидер в нашата област.
БГ Учебник е на пазара от есента на 2010 година и е една от най-големите борси за употребявани учебници в София.

(още…)

Учебници без грешки и сложни термини

01.02.2011

От интернет страницата на Министерството на образованието, младежта и науката разбираме, че е свикана комисия, която „да извърши обективно необходимите промени на съдържанието” на учебниците за 5 и 6 клас. В учебниците за тези класове са открити най-фрапантните грешки и недомислици.

„Ягуарът е най-бързото животно на планетата – на кратки разстояния развива до 120 км/ч”, пише в учебника по Човекът и природата, а в учебника по Музика е поместен текстът „Кон излезе на ливада, вдъхна въздух и умря”.

Новите учебници 5 и 6 клас ще бъдат готови за началото на учебната 2011/2012 година, а същевременно се подготвят промени и на учебниците от 1 до 4 клас.

учебници