Нови помагала за подготовка за външно оценяване и матура

24.03.2013

През 2012 година Министерството на образованието, младежта и науката определи нов формат за изпитите за национално външно оценяване след 4 клас и след 7 клас и на държавните зрелостни изпити (матурите) през 2013 година. Това наложи написването на нови учебни помагала, които са факт от края на мината и началото на тази година.

Можете да поръчате всички учебни помагала по новия формат на изпитите, както и най-добрите помагала от предишни години, които предлагаме и втора употреба, от нашият онлайн магазин за учебници и помагала bguchebnik.com.

За Ваше улеснение, можете да последвате директните връзки към:
Помагала за външно оценяване след 4 клас
Помагала за външно оценяване след 7 клас
Помагала за матура

Разбира се, можете да си поръчате и всички нови учебници и учебни помагала за 1-12 клас и всички учебници втора употреба за 8-12 клас.

Последвайте директните връзки към:
Учебници втора употреба за 8 клас
Учебници втора употреба за 9 клас
Учебници втора употреба за 10 клас
Учебници втора употреба за 11 клас
Учебници втора употреба за 12 клас

Дати за провеждане на изпитите за външно оценяване и матура

02.03.2013

Поради зачестилите запитвания от наши клиенти и приятели, публикуваме обявените от Министерството на образованието, младежта и науката дати, на които ще се проведат изпитите за национално външно оценяване и държавен зрелостен изпит (матура) през 2013 година.

Външно оценяване след 4 клас

Български език и литература

9 май 2013 г.

Математика

10 май 2013 г.

Човекът и природата

13 май 2013 г.

Човекът и обществото

14 май 2013 г.

Външно оценяване след 7 клас

Български език и литература

21 май 2013 г.

Математика

23 май 2013 г.

Обществени науки, гражданско образование и религия

27 май 2013 г.

Чужди езици

28 май 2013 г.

Природни науки и екология

29 май 2013 г.

Външно оценяване след 8 клас (за ученици, изучаващи интензивно чужд език)

Чужд език

20 юни 2013 г.

Държавни зрелостни изпити (матури) – първа сесия

Български език и литература

21 май 2013 г.

Втори държавен зрелостен изпит

23 май 2013 г.

Държавни зрелостни изпити по желание

27 май – 5 юни 2013 г.

Държавни зрелостни изпити (матури) – втора сесия

Български език и литература

29 август 2013 г.

Втори държавен зрелостен изпит

30 август 2013 г.

Държавни зрелостни изпити по желание

2 – 9 септември 2013 г.

БГ Учебник откри своите борси за учебници за трета поредна година

10.09.2012

borsaScreen

На 10 септември в 8:00 ч. БГ Учебник отвори своите борси за учебници в рамките на кампанията „Месец на ученика“, която се провежда в партньорство със Столична община – Район „Триадица“ за трета поредна година.

От началото на борсата за учебници втора употреба през 2010 г. до днес концепцията на БГ Учебник по отношение на асортимента се промени значително. Тази година всички наши приятели и клиенти могат да намерят в шатрите ни не само нови и употребявани учебници за 8, 9, 10, 11 и 12 клас, а и всичко останало за подготовката на учениците за училище.

В шатрата до пилоните на НДК, която е най-голямата борса за учебници и учебни помагала в София, могат да се намерят и всички учебници и учебни помагала за 1, 2, 3, 4, 5, 6 и 7 клас, учебни тетрадки, сборници, атласи и тестове за 1-12 клас, помагала за външно оценяване след 4, 7 и 8 клас, помагала за явяване на задължителната матура по български език и литература, както и за всички останали предмети, и помагала за кандидат-студенти.

Тъй като съзнаваме, че в София има много училища, които изучават специални предмети – икономически или технически, вече предлагаме учебници за всички професионални гимназии.
Разполагаме и с нови и употребявани учебници по английски език, френски език, немски език, руски език, испански език и италиански език, както и учебни тетрадки и помагала по съответните езици.
Въпреки че сме борса за нови и употребявани учебници и предлагаме най-вече учебници и помагала, осъзнаваме, че на учениците са им необходими не само учебници, а и ученически пособия. Поради което в шатрата до пилоните на НДК предлагаме и ученически тетрадки, блокчета, скицници, моливи, химикали и други подобни артикули.

Помислили сме и за най-малките ученици и за децата от детските градини, които не използват учебници. За тях сме изградили Дисни кът, в който предлагаме ученически тетрадки, книжки за оцветяване и много други интересни за малчуганите неща.

Макар да знаем, че клиентите предпочитат основно учебници втора употреба, имаме и достатъчно количество нови учебници, които да предложим на клиенти, които държат учебниците им да са нови, както и на такива, на които поради изчерпване не можем да им предложим употребявани учебници.
През 2012 г. година част от учебниците за средния курс бяха сменени. Нови учебници, издадени през 2012 г. на всички издателства, са учебниците по география и икономика и учебниците по история и цивилизация за 9, 10 и 11 клас. Издателство Просвета обнови няколко свои учебника, освен вече изброените. Това са учебниците по литература и математика за 9 и 10 клас за задължителна подготовка, както и учебника по информационни технологии за 9 клас.

И през тази кампания условията за изкупуване и продаване на учебници остават същите. Новите учебници се продават на корични цени, а употребяваните учебници – на 70 % от коричните цени. Учебниците втора употреба се плащат на 30 % от коричната цена, а когато клиентът освен, че продава стари учебници си купува и нови, тогава се изкупуват на 40 %.
Адресите на нашите обекти може да видите тук: Борси за нови и употребявани учебници

БГ Учебник Ви желае успешна нова учебна година!

Uchebnici-borsa.com – първият онлайн магазин за употребявани учебници

15.07.2012

www.uchebnici-borsa.comОнлайн магазинът uchebnici-borsa.com е първият сайт, който предлага употребявани учебници в интернет. Той е стартира в началото на 2011 г. като част от БГ Учебник – най-голямата борса за нови и употребявани учебници в София. Тъй като сайтът е online, спокойно можем да кажем, че той е най-голяма борса за учебници втора употреба в България, тъй като в него учебници и учебни помагала могат да се поръчват от всеки, независимо дали е в голям град или в малко селце.

Направили сме онлайн книжарницата по такъв начин, че за клиентите да лесно и приятно пазаруването в нея. За тяхно удобство предлагаме различни начини за поръчка на учебници – през сайта, по телефона или с имейл. Клиентите могат да избират дали да поръчат нови или употребявани учебници. Разбира се, за наличностите на новите можем да гарантираме, тъй като може да ги вземем от издателствата или от борсите. Наличието на учебници втора употреба обаче е по-несигурно, тъй като за да имаме такива, трябва да сме ги изкупили от наши клиенти. Тъй като БГ Учебник има количества на склад от всички нови и употребявани учебници, почти няма случаи, в които да не сме успели да удовлетворим желанията на клиентите ни.

В онлайн магазина предлагаме основно учебници за 8, 9, 10, 11 и 12 клас, като те могат да бъдат както нови, така и втора употреба. Предлагаме и учебници за 5, 6 и 7 клас. Те се раздават безплатно в училищата и затова е трудно да се намерят употребявани учебници за тези класове, но ние имаме немалка част от тях. Останалите може да ги осигурим нови, което също е добър вариант, ако ученикът е загубил или скъсал своя учебник, а трябва да го върне в училището.

Предлагаме и всички учебни помагала, учебни тетрадки, атласи, сборници, тестове и други за всички класове от 5 до 12. Въпреки че от тях имаме употребявани в много добро състояние, доста ученици и родители избират да си ги купят нови.

В нашия онлайн магазин може да откриете и множество помагала за държавните зрелостни изпити (матури), както и такива за кандидатстване във висши училища.

Ако са Ви необходими нови или употребявани учебници и искате да си ги поръчате онлайн и да пристигнат директно във Вашия дом или офис, не се колебайте да направите своята поръчка в онлайн книжарницата uchebnici-borsa.com или да се свържете с консултантите на БГ Учебник по имейл или по телефон, за да получите най-добрата консултация за учебници.

Освен, че продава онлайн, БГ Учебник има и постоянни и временни книжарници и борси за учебници. В книжарницата в Люлин целогодишно може да откриете всички учебници, които са Ви необходими. А през септември и октомври отваряме временни борси за учебници в цяла София.

В момента тече кампания за изкупуване на стари учебници и учебни помагала. Ако имате учебници и няма да ги използвате, може да ни ги продадете. Възползвайте се от тази възможност още сега.

Вижте продължителността и условията на кампанията в нашата фейсбук страница www.facebook.com/BGUchebnik.Bookshop

Кампания за изкупуване на учебници – юни-юли 2012 г.

27.06.2012

БГ Учебник организира Кампания за изкупуване на учебници

Както стана традиция, и в края на този срок БГ Учебник прави кампания за изкупуване на употребявани учебници. Още повече, че сега е и краят на учебната година и повечето ученици искат да продадат старите си учебници, тъй като няма да са им необходими през лятото.

image_6169_2

Ако и Вие имате стари учебници, които не Ви трябват, може да ги донесете при нас. Ще се радваме да изкупим Вашите употребявани учебници. Не забравяйте, че при нас целогодишно може да намерите както нови учебници, така и учебници втора употреба.

Учебници ще се изкупуват в два периода – от 25 до 29 юни и от 2 до 6 юли 2012 г.

За повече информация – посетете www.facebook.com/BGUchebnik.Bookshop
Очакваме Ви!

Грижа за децата и природата – дарение на учебници и ангажименти за опазване на околната среда

10.04.2012

В унисон с цялостната си политика по отношение на корпоративната социална отговорност, и тази година БГ Учебник продължи да следва поетата линия. Започнахме 2012 година с дарение на учебници на нуждаещи се деца и с включване в кампания за отговорно отношение към околната среда. В следващите редове ще разкажем накратко за тези две инициативи.

kids-nature

В БГ Учебник винаги сме развивали социална политика и сме помагали на нуждаещи се деца и ученици с учебници и учебни помагала. През месец февруари се запознахме с дейността на Фондация „Защитено жилище ЗАЕДНО“. Оказа се, че в жилището живеят младежи, които въпреки трудностите, поднесени им от живота, не са загубили желание да учат и да се развиват. След като научихме за необходимостта от учебници за част от обитателите на защитеното жилище, решихме да помогнем на тези амбициозни млади хора, като им подарим учебниците за 9 и 10 клас, по които да учат за изпитите в училище.
Прочетете остатъка от публикацията »

Част от проекта на Закона за предучилищното и училищното образование, отнасяща се за учебниците и учебните помагала

11.03.2012

cc061cfea2db1e7dcb860ed3c730da14
Във връзка с публикувания на 14.02.2012 г. проект на Закон за предучилищното и училищното образование, публикуваме частта, която се отнася за учебниците, учебните помагала и учебните книжки. Целия проектозакон може да видите на страницата на МОН и тук.

Глава седма
УЧЕБНИ КНИЖКИ, УЧЕБНИЦИ И УЧЕБНИ ПОМАГАЛА
Раздел І
Учебни книжки, учебници и учебни помагала

Чл. 149. (1) В предучилищното образование се ползват учебни книжки и учебни помагала.
(2) В училищното образование се ползват учебници и учебни помагала.
Чл. 150. (1) Учебната книжка е произведение, създадено в резултат на творческа дейност, което е одобрено от министъра на образованието, младежта и науката за осигуряване на предучилищната подготовка. Учебната книжка е дидактическо средство, което подпомага цялостното обучение на детето по едно или няколко образователни направления за определена възрастова група на предучилищното образование за овладяване на компетентностите, посочени в държавния образователен стандарт за предучилищното образование.
(2) Учебникът е произведение, създадено в резултат на творческа дейност, което е одобрено от министъра на образованието, младежта и науката за осигуряване на училищната подготовка. Учебникът е дидактическо средство, което подпомага цялостното обучение на ученика по определен учебен предмет или по модул за овладяване на компетентностите, посочени в държавния образователен стандарт за общообразователната подготовка, за профилираната подготовка или за придобиването на квалификация по професия, както и в съответната учебна програма.
Прочетете остатъка от публикацията »

Безумия в учебниците – задачи за заклани кокошки и триъгълни ъгли

13.02.2012

Традицията повелява всяка година около матурите медиите да се препълват с ученически бисери от изпитните теми. Едва напоследък обаче се заговори за онова, което много често е първопричината за детските умотворения – учебниците, предаде АСН.

Просветният министър Сергей Игнатов оповести официално, че те ще бъдат почистени от грешки и неточни формулировки. Засега обаче това е направено само с помагалата за 5 и 6 клас. В същото време над 80 на сто от учителите заявяват в неотдавнашно проучване, че учебниците са пълни с неразбираеми за децата текстове, които не съответстват на възрастта им.

„Вече не сме учители, а преводачи. Налага ни се ред по ред да превеждаме казаното в учебниците, защото децата не го разбират. Ако пък е написано разбираемо, сигурно ще е пълно с фактологични грешки“, разказват учители и на началния, и на горния курс. Според повечето помагалата са или с остаряло, или с твърде сложно съдържание, което ги прави неприложими.

Прочетете остатъка от публикацията »

Кабинетът въвежда пак много учебници по един предмет

01.02.2012

И с ограничението от 3 учебника по предмет на пазара се срещат текстове с абсурдно съдържание и груби грешки.

Кабинетът въвежда пак много учебници
Управляващите имат намерение да либерализират напълно пазара на учебници, като отпадне изискването един учебен предмет да се преподава по максимум три учебника. Това предвижда една от идеите, които ще бъдат записани в новия закон за училищно образование. Все още готов проект няма, въпреки многократните опити на просветното министерство да представи такъв. През почивните дни основните насоки за бъдещия закон бяха обсъждани на среща на зам.-министъра на образованието Милена Дамянова и депутати от просветната комисия.

Министерството предлага да се одобряват всички проекти на учебници, които отговарят на държавните образователни стандарти, а не само три по предмет, както е в момента. ГЕРБ предлага още процедурата за въвеждане на нови книги да се открива и по инициатива на издатели и на автори на учебници, а не само от министъра на образованието или на културата. Според сегашната наредба процедурата за одобряване на учебник се разкрива от министъра, и то след промяна или приемане на нови учебни програми, както и в случай на провал в избора.

Подобни промени биха увеличили възможностите за корупция и ще доведат до хаос сред учителите, които трябва да избират по кой учебник да преподават, коментират експерти. Преди години също нямаше ограничения в броя на книгите и това беше съпроводено със закъснения в процедурите за одобрение и доставките на безплатните учебници. Нерядко и издателите завеждаха дела срещу отказите на министерството да одобрят проектите им.

Източник: segabg.com

Зимна изкупна кампания на учебници

18.01.2012

Поради множеството запитвания от наши клиенти относно изкупуването на учебници, Ви информираме, че организираме зимна изкупна кампания на учебници и учебни помагала.

Тя ще се проведе от 23 януари до 12 февруари в магазина ни в ж.к. „Люлин” 3, Кооперативен пазар – Базар „Искра”, магазин № 22 (ще го познаете по отличителните цветове на БГ Учебник).

Ще изкупуваме всички учебници и помагала по общообразователните предмети от 8 до 12 клас.
Работното време на магазина е от 9 до 18 ч. от понеделник до събота и от 9 до 17 ч. в неделя.

Може да отправяте всички въпроси, които Ви интересуват на телефон 0877 177 387, на имейл bguchebnik@gmail.com или на страницата ни във Фейсбук.